Doha och Qatar [Värd för fotbolls-VM 2022]

Bra att veta

Doha är Qatars huvudstad, och den största staden i landet. Doha växer snabbt, främst tack vare inkomster från olja och naturgas, och stadens skyline förändras ständigt. Det är lätt att förledas att tro att man befinner sig i ett väst-land, men glöm inte bort att Qatar är ett muslimskt land och att man som gäst bör anpassa sig efter det.

Foto: Paul Trafford. Länk: https://www.flickr.com/photos/paultraf/8192899248/. Licens: Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Religion

Qatar är ett tolerant och öppet muslimskt land, men man ska förstås ändå tänka på att respektera lokala sedvänjor. Muslimska kvinnor ses ofta bära burka, men lagarna är liberalare än i t.ex. Saudiarabien och Kuwait. Turistande kvinnor bör tänka på att inte ha alltför lätt eller åtsittande klädsel, och badkläder (både bikini och shorts) ska endast bäras på stranden eller inom poolområden på hotell.

Hotell serverar ofta icke-muslimska gäster alkohol, men det är olagligt att dricka alkoholm eller vara berusad på allmän plats. Olagligt är även sexuella relationer utanför äktenskapet, liksom sexuella relationer mellan personer av samma kön.

Under den muslimska fastemånaden Ramadan är det inte tillåtet att äta, dricka eller röka på offentliga platser då solen är uppe. Detta gäller även utlänningar! Restauranger kan vara stängda under Ramadan, men restauranger som ligger i anslutning till hotell hålls vanligtvis öppna som vanligt.

Pengar, betal- och kreditkort

Valutan som används i Qatar heter qatariska rial, QAR (aktuell växelkurs). Det är sällan svårt att hitta bankomater och de finns precis som i Sverige placerade vid gator och i shoppingcenter – tänk dock på att din bank kan ta en avgift när du tar ut kontanter! Betal- och kreditkort (VISA, MasterCard och American Express) kan användas i de flesta butiker och restauranger.

Vi rekommenderar alltid att ha med sig betal- eller kreditkort från två olika banker vid resa, och att du förvarar dessa på olika platser (till exempel ett kort med dig, ett i säkerhetsskåpet på hotellrummet). Förutom risken att tappa ett kort eller bli rånad (ve och fasa..) så har du en extra trygghet ifall du skulle drabbas av kortbedrägeri.

Visum och pass

Visum är obligatoriskt och köps på flygplatsen vid ankomst. Det går bra att betala med kort och kostnaden är ca 250 kr. Visumet gäller i 30 dagar. Ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader vid inresedatum. Provisoriska pass accepteras ej, så kontrollera giltigheten på ditt pass i god tid innan avresa.

Språk

Qatar har gästarbetare och immigranter från i stort sett alla världens hörn, vilket också gör att engelska fungerar så gott som överallt.

Säkerhet, hälsa och sjukvård

Qatar anses vara ett säkert land och kriminalitet är förhållandevis låg. Sjukvården i Qatar är modern och lättillgänglig men inte gratis. Det är därför viktigt att ha en giltig reseförsäkring. En vanlig hemförsäkring räcker oftast såvida man inte ska vara borta en längre period. Dubbelkolla gärna vad du har för skydd – reser du till Qatar utan försäkringsskydd kan det bli mycket dyrt om olyckan skulle vara framme!

Allmänt nödnummer för polis, brandkår och ambulans är 999. Svenska medborgare som behöver hjälp under vistelsen i Qatar kan vända sig till Sveriges ambassad (se länk för aktuella kontaktuppgifter och öppettider).

Trafik och hyrbil

Kollektivtrafiken i Qatar är i det närmaste obefintlig, så taxi eller hyrbil rekommenderas. Det finns bara ett taxibolag och alla taxibilar är ljusblå. Priserna för taxi är mycket låga så det kompenserar väl den bristande kollektivtrafiken.

Foto: Kevin Gong. Länk: https://www.flickr.com/photos/kevinmgong/6958391586/. Licens: Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Internationellt körkort är ett krav för att få köra bil i Qatar, och ett sådant kan ordnas i Sverige före avresa. Kontakta Motormännen för mer information. Det går undan i trafiken och antalet trafikolyckor är många, så var försiktig! Inträffar en trafikolycka ska man invänta polisen som gör en utredning på plats.

Övrigt

Fotografering på allmän plats är tillåten, däremot är det förbjudet enligt lag att fotografera militära och andra särskilt känsliga anläggningar, som till exempel regeringsbyggnader och ambassader.

Denna webbplats använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Mer information. Jag förstår!