Doha och Qatar [Värd för fotbolls-VM 2022]

Dubai och andra utflykter

Ett besök i Qatar kan kombineras med andra länder i regionen. Mest populärt är utan tvekam Dubai, ett av de emirat som utgör Förenade Arabemiraten. Vill man gå lite mot strömmen och besöka något lite ovanligare resmål så kan Abu Dhabi och Oman vara två intressanta val.

Foto: mattharvey1. Länk: https://www.flickr.com/photos/mattharvey1/16087410975. Licens: Creative Commons Attribution-NoDerivs 2.0 Generic

Dubai och Abu Dhabi

Dubai och Abu Dhabi är två av de sju emirat som bildar Förenade Arabemiraten (de övriga är Ajman, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah och Umm al-Qaiwain). Dubai är otvivelaktigt det av emiraten som ligger längst fram i utvecklingen, och det har också blivit en riktig världsstad.. Abu Dhabi ligger en bit efter, men kan definitivt vara värt ett besökt också.

Utvecklingen i Dubai har exploderat under 2000-talet och det ena storslagna byggprojektet efter det andra har presenterats. Två kända landmärken är Burj Al Arab och Burj Khalifa (världens högsta hus). Förutom att spana in höga och världskända byggnader så är det främst shopping (både av lyxartiklar och inhemska hantverk) och aktiviteter som bad, golf, “hänga på lyxhotell” och spana efter kändisar som är det mest intressanta med Dubai.

Foto: Gilles Messian. Länk: https://www.flickr.com/photos/gmessian/26006228006/. Licens: Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Abu Dhabi kan ibland ses som en mindre version av Dubai, men erbjuder flera saker som inte finns i Dubai: ett Formel 1-lopp en gång per år, ett Guggenheim-museum och en Louvre-filial, en av världens högsta sanddynor (Tel Moreeb, 300 meter hög), nöjesparken Ferrari World med världens snabbaste berg- och dalbana, och den vackra Grand Mosque-mosken som är motiv på bilden ovan.

Mellan Qatar och Dubai och Abu Dhabi tar man sig snabbast och smidigast med flyg, restiden till och från Doha är knappt en timme (flera avgångar per dag med ett flertal olika flygbolag, bland annat med regionens egna flygbolag: Qatar Airways, Emirates från Dubai, och Ethiad från Abu Dhabi). Biljetter finns från ca 1000 kr tur- och retur mellan Doha och Dubai, och ca 2000 kr tur- och retur mellan Doha och Abu Dhabi.

Det går, i teorin, att åka buss eller bil mellan Qatar och Förenade Arabemiraten men det kräver visum till Saudiarabien vilket inte är helt självklart att få.

Oman

Ett resmål som till karaktären sticker ut mer från trion Doha, Dubai och Abu Dhabi är utan tvekan Oman. Ungefär två timmars flygresa sydöst om Qatar ligger det här landet som kanske inte låter som det självklara semestervalet (även om Apollo ordnar charterresor dit) och som är långt ifrån den överflödiga lyxen i sina betydligt rikare grannländer.

Foto: Sam Nabi. Länk: https://www.flickr.com/photos/acousticsam/14243569887/. Licens: Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic

Huvudstaden i Oman heter Muskat men det är i landets näst största stad, Salalah, som vi främst kan rekommendera. Området kring Salalah drabbas av monsunregn varje sommar, vilket gör att området grönskar framåt hösten. En ovanlig syn i arabvärlden. Stränderna här är dessutom fantastiska!

Från Qatar kommer man som sagt till Oman med flyg på två timmar, och biljetter finns från ca 2000 kr för en tur- och retur-resa. Som svensk medborgare går det att ordna visum vid ankomst. Precis som de andra destinationerna nämnda här på sidan är Oman ett säkert land med förhållandevis låg kriminalitet.

Denna webbplats använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Mer information. Jag förstår!