Doha och Qatar [Värd för fotbolls-VM 2022]

Qatar - historia och nutid

Qatar är ett litet land, till ytan jämförbart med Skåne, som ligger på en halvö i Persiska viken. I söder gränsar landet till Saudiarabien. I Qatar bor ca 2,6 miljoner människor, varav den största delen är gästarbetare – det är bara omkring 15% av invånarna som är medborgare i landet!

Karta

Historia

Det finns spår av mänskliga bosättningar i Qatar från omkring 4000 f Kr, men landet har aldrig spelat någon historiskt framträdande roll. Invånarna har genom historien främst levt på boskapsskötsel, pärlfiske och sjöröveri. På 1700-talet styrdes Qatar av beduinklanen Al Khalifam, men i samband med ett krig mellan Qatar och Bahrain 1867 tog den nuvarande härskarklanen Al Thani, med brittisk hjälp makten, i Qatar. Ett par år senare blev landet en del av det Osmanska riket, men sedan 1916 blev det åter självständigt (under skydd från Storbritannien).

Under andra halvan av 1900-talet har Qatar gått från att vara ett av världens fattigaste länder till att bli ett av de rikaste, detta tack vara stora tillgångar på olja och framförallt naturgas. 1971 lämnade britterna Qatar och landet blev helt självständigt under Al Thani-klanen. Från det att Hamad bin Khalifa Al Thani blev emir i mitten av 1900-talet har landet moderniserats och viss demokrati införts.

Styrelseskick och mänskliga rättigheter

Den nuvarande emiren heter Tamim bin Hamad tog över styret efter sin far, som abdikerade i juni 2013. Konstitutionen ger emiren den verkställande makten, stor kontroll över lagstiftningen samt visst inflyttande över domstolar. Endast en manlig medlem av familjen Al Thani utses till emir.

Foto: Jim Mattis. Länk: https://www.flickr.com/photos/secdef/34062369301/. Licens: Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Qatar har blivit anklagat, och anklagas fortfarande, för brister inom mänskliga rättigheter. Förutom ett demokratiskt system finns stora brister i rättigheterna för utländsk arbetskraft och diskriminering av kvinnor. Villkoren för utländska arbetare har dock kraftigt förbättrats under de senaste åren.

Denna webbplats använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Mer information. Jag förstår!