Doha och Qatar [Värd för fotbolls-VM 2022]

Sevärdheter och aktiviteter

Doha har vuxit fram till en modern och multikulturell stad med spännade arkitektur vilket tillsammans med gamla byggnader och ett flertal marknader gör staden till ett intressant resmål. Några historiskt kända byggnadsverk är det dock inte tal om. Här hittar du förslag på saker att göra i Doha och Qatar.

Foto: Francisco Anzola. Länk: https://www.flickr.com/photos/fran001/12543126645/. Licens: Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Shopping

I Doha finns ett flertal stora shoppinggallerier, där Villaggio nog är den mest populära. I galleriorna kan det mesta köpas – bortsett från fläskkött och alkohol. Det bästa av allt? Det är ingen skatt (moms) på varorna, vilket gör att priserna är låga. En annan fördel med alla gallerier är att de är luftkonditionerade!

För klassisk shopping rekommenderas några av alla marknader (souqs) som finns runt om i Doha. På Gold Souq handlar man med förderl guld och ädelstenar, medan det på den den världskända och traditionella marknaden Souq Waqif (granne med Gold Souq) säljs bland annat hantverk, kryddor och souvenirer. Denna marknad är över 100 år gammal (men byggnaden har renoverats de senaste åren) och ligger centralt i Doha.

Museum

Landets mest kända museum är The Museum of Islamic Art (se fotot högst upp på denna sida), som ligger vackert beläget utmed Dohas strandpromenad. Det är inte bara innehållet, utan även byggnaden i sig, som gjort detta museum känt. Här finns samlingar av islamisk konst (keramik, smycken, textilier, med mera) från tre kontinenter och 1400 år. Ska du besöka ett museum under ditt besök här, då är det detta!

Är du mer intresserad av konst så är Mathaf: Arab Museum of Modern Art förmodligen något för dig. Här finns modern och samtida konst från Qatar, övriga Mellanöstern och arabiska konstnärer från andra delar av världen.

Ökensafari – på kamel eller med jeep

Sugen på ett litet äventyr? Det finns flera arrangörer av både kamel- och jeep-safari, där jeep-safarin förstås är mest fartfylld. Var beredd på ett par riktigt roliga, men också lite farliga, timmar bland de oändliga sanddynorna!

Foto: wa ben. Länk: https://www.flickr.com/photos/143823780@N03/27502209315/. Licens: Public Domain Mark 1.0

Priserna varierar, men räkna med i alla fall 1000 kr per person (om ni är två personer) för en halvdagstur. I priset ingår ofta upphämtning vid hotellet och en egen, privat, guide. Fråga på ditt hotell så får du tips på arrangörer.

Fler tips

Corniche är en ca 7 km lång strandpromenad som utgår från West Bay i Doha. Kan vara rejält varmt dagtid, men det går att köpa glass och svalkande dryck på flera ställen utmed strandpromenaden. Under hela promenaden har man skyskraporna i Doha som vacker fond.

The Pearl är en ny stadsdel i Doha, beläget på en konstgjord ö och full av lyx. Här finns ett 30-tal skyskrapor, över 600 butiker, ett flertal högklassiga restauranger och en ännu en vacker strandpromenad. För resenärer intresserade av flärd och lyx är detta ett givet stopp.

Omkring 6 mil söder om Doha, i princip mitt ute i ingenstans, ligger Khor al Adaid som i princip är en insjö, i öknen. Ödsligt, och avlägset (det går inga bilvägar hit). Rekommenderas om man har lust med en avstickare från Doha!

Denna webbplats använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Mer information. Jag förstår!