Doha och Qatar [Värd för fotbolls-VM 2022]

Väder och klimat

Klimatet i Qatar är torrt och varmt, med medeltemperaturer på över 40 grader under sommarmånaderna. Det är läge att ta det försiktigt med fysiska aktiviteter under dagtid, alltså! Under vinterhalvåret är temperaturerna behagligare, men termometern kan ändå passera 30 grader under.. Här berättar vi mer om vädret!

Foto: Joey Gannon. Länk: https://www.flickr.com/photos/brunkfordbraun/4626796171/. Licens: Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic

Extremt klimat

När det är som varmast är det omöjligt att vistas utomhus under längre stunder. Hög temperatur och låg luftfuktighet är ingen bra kombination. Räkna inte heller med svalkande vindar.. det är precis tvärtom! Luftkonditionering i byggnader och bilar är utan överdrift livsviktig, och man kan lätt förstå varför energiförbrukning i Qatar och dess grannländer – med Dubai i täten – är otroligt hög.

Under sommarmånaderna (juni-september) är det mycket ovanligt med regn, däremot händer det att det regnar enstaka dagar under resten av året.

Förutspå vädret

Nej, förutspå vädret är inte lätt. För väderprognoser brukar vi använda oss av norska YR.NO och de är förvånansvärt träffsäkra även när det gäller vädret i Doha och Qatar.

Screenshot från YR.NO

Medeltemperaturer per månad, från YR.NO:

Januari 17.0°C
Februari 17.9°C
Mars 21.2°C
April 25.7°C
Maj 31.0°C
Juni 33.9°C
Juli 34.7°C
Augusti 34.3°C
September 32.2°C
Oktober 28.9°C
November 24.2°C
December 19.2°C

Behagligast är normalt sett våren och hösten, mars-maj och oktober–november, då temperaturen är relativt behaglig och man slipper den värsta värmen. Även december och januari är bra månader för ett besök men räkna med att det kan bli “kallt” (med temperaturer under 20 grader).

Denna webbplats använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser. Mer information. Jag förstår!